Το Behind the flame δεν είναι απλά ένα πρότζεκτ. Αφορά σε μια πλήρως συναισθηματική προσέγγιση ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ που θέτει σε πρώτο πλάνο κορυφαίους έλληνες αθλητές, οι οποίοι παλεύουν – στην κυριολεξία – για την πρόκριση.

Ποιος είναι ο Νίκος Ζήκος;

Ο Νίκος Ζήκος ζει στην Αθήνα και είναι φωτογράφος. Έχει υπάρξει μέλος της εθνικής ομάδας tae kwon do για αρκετά χρόνια, με μεγαλύτερη διάκριση ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων.

Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους της γενιάς. Πολύ γρήγορα κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμα του στην τέχνη, έχοντας δημιουργήσει μοναδικές εικόνες που ξεχωρίζουν, όχι μόνο για την αισθητική τους αλλά κυρίως για τα συναισθήματα και τη δύναμη που αποπνέουν.

Η φωτογραφία είναι η δική του μορφή έκφρασης – με αυτή αποτυπώνει και δημιουργεί εικόνες. Είναι για εκείνον το μέσο για να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει ιστορίες, να μεταφέρει μηνύματα και να φωτίζει κρυφές πτυχές αθέατων μέχρι εκείνη τη στιγμή ιστοριών.

Το 2018 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση με πορτραίτα ανθρώπων από την Ρουάντα της Αφρικής “Portraits from Rwanda”  σε συνεργασία με την ΑctionAid. Χάρις στα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, χτίστηκε μια αίθουσα δημοτικού στο χωριό που είχε επισκεφτεί.

Η δεύτερη έκθεση του με τίτλο “Eyes behind bars” πραγματοποιήθηκε το 2020 στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος όπου και παρουσιάστηκαν 50 πορτραίτα από σκυλιά καταφυγίου, σε συνεργασία με το καταφύγιο “Save a Greek Stray”. Όλα τα έσοδα της έκθεσης χορηγήθηκαν για την στήριξη του συγκεκριμένου καταφυγίου.

Τα έσοδα από την πώληση τόσο των φωτογραφιών όσο και του λευκώματος θα διατεθούν υπό τη μορφή υποτροφίας, σε αθλητές που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα και δεν υποστηρίζονται από οποιαδήποτε χορηγία ή χαίρουν άλλου τύπου οικονομική ενίσχυση.